sobota, 16 marca 2013

Kurczak po chińsku 在中国鸡

Dzisiejszy przepis to jedno z moich ulubionych dań. Mistrzynią w jego przygotowaniu jest moja Mama.  
Z kulturą Chin zapoznał mnie mój Tata który spędził tam trochę czasu. Ze swoich podroży przywoził smakołyki, pałeczki, porcelanowe miski z łyżeczkami do zup i cudowne materiały. Do dziś mamy śliczne haftowane, jedwabne szlafroki ze smokiem na plecach, bluzeczki z pięknie malowanymi guzikami i chińską ręcznie zdobioną porcelanę. Za każdym razem podziwiam kunszt wykonania i jakość materiałów. Dla mnie to niesamowita pamiątka i powrót do wspomnień za każdym razem kiedy jem np. zupę chińską. Mój kurczak po chińsku to taka udomowiona wersja ze składników które jestem w stanie dostać w moim mieście. Jest bardzo szybki do zrobienia a przy tym bardzo smaczny.
Zapraszam



Składniki:
2 piersi kurczaka
1 l bulionu warzywnego
1/2 opakowania mrożonki chińskiej
2 ząbki czosnku
sos sojowy
sól
papryka ostra
curry
pieprz świeżo mielony
tabasco
300 g przecier pomidorowy 
2-3 łyżki oleju
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki wody
Dodatek:
ryż biały długoziarnisty
curry
słodka czerwona papryka w proszku
1 łyżka masła
Przygotowanie:
1. Pierś kurczaka wymyć, osuszyć i pokroić w paseczki lub kostkę. Posypać curry, papryką i solą. Pozostawić w lodówce na 1 godzinę.
2. Na patelni rozgrzać olej. Dodać 2 ząbki czosnku w łupinach przekrojonych w poprzek na 2 połówki. 
3. Dodać kurczaka i równo obsmażyć z każdej strony.
4. Na patelnię z kurczakiem wrzucić pół opakowania mrożonki chińskiej, zalać bulionem, doprawić sola, pieprzem  tabasco, sosem sojowym i przecierem pomidorowym. Dusić ok 15-20 min.
5. Ugotować ryż wg instrukcji na opakowaniu.
6. W połowie szklanki wody rozpuścić łyżeczkę maki ziemniaczanej. Dodać ją do sosu cały czas mieszając. Sos zgęstnieje. 
7. Ugotowany ryż doprawić słodką papryka, curry i łyżka masła.
8. Podawać ze świeżą miętą.



Smacznego:)

20 komentarzy:

  1. I to powinna zobaczyć i przeczytać moja współlokatorka, która ostatnio jadła zupkę chińską z torebki...

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna chińska kuchnia i wspaniałe danie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kuchnię chińską, chociaż pewnie moje dotychczasowe doświadczenie kulinarne obiega od chińskiej rzeczywistości. Takich podróży tylko zazdroszczę bo to pewnie jak zetknięcie się z zupełnie inną rzeczywistością. Mój tato niestety tylko z Czechosłowacji przywoził nam smakołyki i buty pepiczki i lentilki oraz mleczko kondensowane w tubce ;) a wolałabym jedwabny szlafrok ;)

    Kurczak wygląda przebosko - zresztą jak wszystko co wychodzi z Twojej kuchni :)

    Buziaki :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Kuchnia chińska jest jedną z moich ulubionych, jest wyrazista, aromatyczna, pełna kolorów. Kurczak w Twoim wydaniu wygląda bardzo apetycznie.

    Pozdrawiam Cię serdecznie i zapraszam do mnie. U mnie dziś propozycja na niedzielny obiadek czyli Soczysta pierś kurczaka z chrupiącą skórką podana z grzybami w śmietanie,brokułami i pure ziemniaczanym
    http://qchenne-inspiracje.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo smakowicie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam kuchnie chińską i praktycznie próbuje wszystkie potrawy i przepisy,więc na 100% zrobię Twoje danie.Jestem fanką grzybów chińskich.Uwielbiam je.

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszne! zdjęcie numer 2 i 4 bardzo mi się podoba

    OdpowiedzUsuń
  8. jej ale smaku mi narobiłaś:D

    OdpowiedzUsuń
  9. Pychotka.... a u mnie dziś także kurczaczek na chiński sposób i nawet podobne mamy przepisy :) http://glamourofhousewife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. Może to głupie pytania,ale co to jest ta mrożonka chińska?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mrożonka chińska to dostępna w sklepach kompozycja w skład której wchodzą: kiełki fasoli Mung, pędy bambusa, grzyby chińskie, marchew, papryka, por i cebula
      np taka: http://www.hortex.com.pl/mrozone-owoce-i-warzywa/produkt/25/mieszanka-chinska

      Usuń
  11. bardzo fajny przepis na pewno wypróbuje :) pozdr i zapraszam do siebie :) oczywiście obserwuje:)

    OdpowiedzUsuń
  12. fajny pomysł:) chyba zgapię

    OdpowiedzUsuń
  13. Absolutnie pięknie podane, wiele razy robię takie 'chińskie' miksy oczywiście na poziomie moich umiejętności ale nigdy tak pięknie ich nie podałam!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. mniam! uwielbiam takie jedzonko! na pewno zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo bardzo smakowite.
    Mam pytanie: widzę u Cibie opcję print. Gdzie mogę ją znaleźć aby zamieścić u siebie na blogu.

    OdpowiedzUsuń

drukuj