Kto powiedział że tort musi być przekładany kremem i zdobiony masą cukrową?
Nigdy nie przepadałam za takimi. Przyznam, że czasami robią na mnie wrażenie ale bardziej wizualne. Jestem zwolenniczką ciast "pięknych samych w sobie" tzn. takich które po wyjęciu z blachy już olśniewają. Tak jest z dzisiejszym przepisem na tort z płatków owsianych. Jest wilgotny, niesamowicie aromatyczny i odpowiednio słodki.
Nigdy nie przepadałam za takimi. Przyznam, że czasami robią na mnie wrażenie ale bardziej wizualne. Jestem zwolenniczką ciast "pięknych samych w sobie" tzn. takich które po wyjęciu z blachy już olśniewają. Tak jest z dzisiejszym przepisem na tort z płatków owsianych. Jest wilgotny, niesamowicie aromatyczny i odpowiednio słodki.
Co najważniejsze przygotowuje się go szybko i bardzo łatwo.
Zapraszam:)
Składniki:
250 g płatków owsianych błyskawicznych (ja użyłam na pół z jęczmiennymi)
200 g cukru
100 g masła
2 jajka
3 łyżki mąki
1/2 paczki proszku do pieczenia
sok i skórka z cytryny
3 łyżki rumu (lub innego alkoholu)
1 olejek rumowy lub migdałowy
szczypta soli
3 łyżki płatków owsianych do obsypania formy
do przybrania dowolne owoce - ja użyłam mango, truskawki i melisę
Przygotowanie:
1. Piekarnik nastawić na temperaturę 175 C - funkcję grzania góra-dół. Przygotować blachę o średnicy 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki posmarować masłem i obsypać płatkami owsianymi.
2. Płatki owsiane dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia w osobnej misce. Odłożyć
3. Miękkie masło, jajka i cukier ucierać za pomocą miksera tak długo aż powstanie gładka i jednolita masa.
4. Do masy dodać mąkę, alkohol, sok i skórkę z cytryny, szczyptę soli i olejek cały czas miksując dodać na sam koniec płatki owsiane wymieszane z proszkiem do pieczenia.
5. Ciasto przelać do wcześniej przygotowanej formy i piec 45 min w temp 175 C.
6. Kiedy ciasto będzie już gotowe należy je wystudzić i polać lukrem cytrynowym oraz udekorować owocami.
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny
Cukier przesiać przez sitko i ucierać z sokiem tak długo aż powstanie gładka, błyszcząca masa. Jeżeli jest za gęsty można dodać więcej soku lub wody.
Uwaga: ciasto można dowolnie modyfikować dodając do niego różne bakalie.
Ciasto na początku urośnie jednak potem osiądzie także nie martw się - tak ma być:)
Smacznego:)
świetny ten torcik , z płatków owsianych z całą pewnością pyszny i zdrowy ;)
OdpowiedzUsuńChciałabym spróbować. Pięknie wygląda.
OdpowiedzUsuńJa też nie przepadam za tortami w masie cukrowej.Owszem wizualnie są piękne, ale ta masa za nic mi nie smakuje .
Pozdrowienia :)
Tort jak się patrzy :))
OdpowiedzUsuńNa pewno paczka proszku do pieczenia?
OdpowiedzUsuń1/2 opakowania:) dzięki za czujność :) pisałam w nocy i chyba już spałam:) poprawione:)
UsuńKapitalny!
OdpowiedzUsuńA ja mam pytanie, czy kawałki tortu przy krojeniu rozpadają się czy rzeczywiście można wykroić ładne trójkąciki? :)
OdpowiedzUsuńrzeczywiście można wykroić ładne trójkąty:)
Usuńpięknie wygląda ten torcik, bardzo zachęcająco:)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie! No i ci którzy patrzą na kalorie mogą wcinać bez grzechu :) Słodkość idealna.
OdpowiedzUsuńWygląda zachęcająco :) Pasuje mi na spotkanie z przyjaciółką :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Zdrowy i na pewno pyszny :)
OdpowiedzUsuńjesteś niemożliwa:) znaczy niesamowita:) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńZrobiłam, właśnie jemy:)) Rewelacja!! U nas z truskawkami i kiwi:) Zielono-czerwony duet:))
OdpowiedzUsuńOwsiany tort? O, taki to bym mogła polubić! :D
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie ;D
OdpowiedzUsuń