Kiedy zobaczyłam ten przepis w książce Marthy Stewart "New Pies and Tarts" wiedziałam, że muszę go jak najszybciej spróbować. Kokosowa tarta z ganache czekoladowym jest po prostu boska. M - moje smaki. Szybkie wykonanie i minimum składników. Idealna na niedzielny podwieczorek.
Składniki na spód:200 g wiórków kokosowych
100 g cukru pudru (ja dałam mniej)*
4 łyżki miękkiego masła
Składniki na ganache:
200 g czekolady gorzkiej (najlepiej 60% kakao)
1 szklanka słodkiej śmietany 30%
cukier puder opcjonalnie
* skosztuj wiórki czy są odpowiednio słodkie w razie czego dodaj więcej cukru.
Przygotowanie:
1. Nastaw piekarnik na temperaturę 175 C z funkcją grzania góra -dół. Przygotuj foremkę o średnicy 20 cm wykładając ją folią aluminiową tak aby wystawały boki boli poza formę.
2. Kokos połącz z cukrem pudrem.
3. Do osobnej miski dodaj miękkie masło i 1/3 wiórków wymieszanych z cukrem. Mieszaj wszystko mikserem ok 1-2 min do momentu kiedy składniki będą się łączyły w kulę.
4. Do zmiksowanej masy dodaj pozostałe 2/3 kokosu z cukrem i palcami dokładnie wymieszaj.
5. Masę wyłóż na przygotowaną foremkę. Dociskając przy spodzie i lekko przy bokach. Uważaj aby górne krawędzie nie były zbyt mocno dociśnięte - zostaw je "puszyste". Folia która została posłuży za zawinięcie jej dookoła tak aby boki się za szybko nie spaliły.
6. Piec 10-15 min aż środek będzie złoty, następnie ściągani folię z boków i piec jeszcze 5 min aż się zarumienią. Wyjmij z piekarnika i ostudź.
7. Kiedy spód wystygnie przygotuj ganache. Zagotuj szklankę śmietany 30%. W osobnej miseczce połam czekoladę na kostki i zalej je wrzącą śmietanką. Możesz dosłodzić jeżeli nie lubisz gorzkiej czekolady lub użyć czekolady mlecznej. Masę wymieszaj i odstaw na 10 min.
8. Po 10 min masę przelej do kokosowego spodu, wyrównaj i daj do lodówki na min 1 godzinę.
Piękna i wygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńProste i pyszne. A do tego jakie ładne...:)
OdpowiedzUsuńProste...a jakie musi być pyszne..
OdpowiedzUsuńBardzo uroczo prezentuje się to ciasto. ; )
OdpowiedzUsuńW smaku na pewno też zniewala. ; D
Pozdrawiam Marta
Idealnie łatwe i minimum składników - prostota górą!
OdpowiedzUsuńile czekolady!
OdpowiedzUsuńrewelacyjny pomysł na pyszności.
piękne!
OdpowiedzUsuńwygląda pięknie:)
OdpowiedzUsuńMusi smakować iście dekadencko :)
OdpowiedzUsuńI ta wstążeczka... :))
OdpowiedzUsuńREWELACJA! Myślałam, że to kruchy spód herbatnikowy, a tu taka niespodzianka... ukochane wiórki kokosowe :)
OdpowiedzUsuńKinia, wygląda pycha. Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto wygląda obłędnie! Aż dziw bierze, że tak niewiele składników potrzeba by wyczarować takie cudo... :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Zosia.
Mniam, kokos i czekolada... uwielbiam!
OdpowiedzUsuńNo proszę jakie to proste :) Kilka składników a cuda mogą zdziałać. Pozdrawiam Kinga, nie przestawaj nas zaskakiwać! :)
OdpowiedzUsuńNo no, kto by pomyślał, że takie "bogate" ciacho a tylko 5 składników :) Wygląda pysznie, dla czekoladożerców jak znalazł.
OdpowiedzUsuńDopisuję się do słów innych wygląda pięknie i zapewne jest przepyszna :)
OdpowiedzUsuńWygląda genialnie ;)
OdpowiedzUsuńza sam wygląd daje 100 punktów na 100:)
OdpowiedzUsuńMniaam *-*
OdpowiedzUsuńprzepis rewelacyjny. do ulubionych i koniecznie do menu:)
OdpowiedzUsuńI jak tu go nie spróbować, jak taki prosty i pysznie wygląda :-) ach znowu dieta w kąt. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńhttp://tohavefabulousday.blogspot.com/
Uwielbiam ciasta, które wymagają jedynie kilku składników. Takie z rozpisanymi produktami na pół strony A4 jedynie mnie zachęcają. W dodatku czekolada i kokos, czy istnieje lepsze połączenie smaków? :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie - trzeba wypróbować niedługo ;)
OdpowiedzUsuńwygląda bajecznie ;D
OdpowiedzUsuńWygląda super. No i chyba bardzo trudne w wykonaniu nie jest?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
jest bardzo łatwe i pyszne:) oto dowód:) moja teściowa mi napisała na skypie:) :
Usuń[22:00:31] a małgosia paruzel: bibi tarta pycha :)))
dżizas... umarłam! ;-)
OdpowiedzUsuńmmm... koniecznie muszę wypróbować! :)
OdpowiedzUsuńa szklanka, to znaczy ile śmietanki?
OdpowiedzUsuń250 ml
Usuńdzięki, zabieram się za robotę;)
OdpowiedzUsuń