niedziela, 3 marca 2013

Ciasto z 5 składników

Kiedy zobaczyłam ten przepis w książce Marthy Stewart "New Pies and Tarts" wiedziałam, że muszę go jak najszybciej spróbować. Kokosowa tarta z ganache czekoladowym jest po prostu boska. M - moje smaki. Szybkie wykonanie i minimum składników. Idealna na niedzielny podwieczorek.
Składniki na spód:
200 g wiórków kokosowych
100 g cukru pudru (ja dałam mniej)*
4 łyżki miękkiego masła

Składniki na ganache:
200 g czekolady gorzkiej (najlepiej 60% kakao)
1 szklanka słodkiej śmietany 30%
cukier puder opcjonalnie

* skosztuj wiórki czy są odpowiednio słodkie w razie czego dodaj więcej cukru.


Przygotowanie:

1. Nastaw piekarnik na temperaturę 175 C z funkcją grzania góra -dół. Przygotuj foremkę o średnicy 20 cm wykładając ją folią aluminiową tak aby wystawały boki boli poza formę.
2. Kokos połącz z cukrem pudrem.
3. Do osobnej miski dodaj miękkie masło i 1/3 wiórków wymieszanych z cukrem. Mieszaj wszystko mikserem ok 1-2 min do momentu kiedy składniki będą się łączyły w kulę.
4. Do zmiksowanej masy dodaj pozostałe 2/3 kokosu z cukrem i palcami dokładnie wymieszaj.
5. Masę wyłóż na przygotowaną foremkę. Dociskając przy spodzie i lekko przy bokach. Uważaj aby górne krawędzie nie były zbyt mocno dociśnięte - zostaw je "puszyste". Folia która została posłuży za zawinięcie jej dookoła tak aby boki się za szybko nie spaliły.
6. Piec 10-15 min aż środek będzie złoty, następnie ściągani folię z boków i piec jeszcze 5 min aż się zarumienią. Wyjmij z piekarnika i ostudź.
7. Kiedy spód wystygnie przygotuj ganache. Zagotuj szklankę śmietany 30%. W osobnej miseczce połam czekoladę na kostki i zalej je wrzącą śmietanką. Możesz dosłodzić jeżeli nie lubisz gorzkiej czekolady lub użyć czekolady mlecznej.  Masę wymieszaj i odstaw na 10 min.
8. Po 10 min masę przelej do kokosowego spodu, wyrównaj i daj do lodówki na min 1 godzinę.



Smacznego:)

33 komentarze:

  1. Piękna i wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste i pyszne. A do tego jakie ładne...:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Proste...a jakie musi być pyszne..

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo uroczo prezentuje się to ciasto. ; )
    W smaku na pewno też zniewala. ; D


    Pozdrawiam Marta

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealnie łatwe i minimum składników - prostota górą!

    OdpowiedzUsuń
  6. ile czekolady!
    rewelacyjny pomysł na pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  7. Musi smakować iście dekadencko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. REWELACJA! Myślałam, że to kruchy spód herbatnikowy, a tu taka niespodzianka... ukochane wiórki kokosowe :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kinia, wygląda pycha. Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. To ciasto wygląda obłędnie! Aż dziw bierze, że tak niewiele składników potrzeba by wyczarować takie cudo... :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Pięknie wygląda.
    Pozdrawiam Zosia.

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam, kokos i czekolada... uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. No proszę jakie to proste :) Kilka składników a cuda mogą zdziałać. Pozdrawiam Kinga, nie przestawaj nas zaskakiwać! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. No no, kto by pomyślał, że takie "bogate" ciacho a tylko 5 składników :) Wygląda pysznie, dla czekoladożerców jak znalazł.

    OdpowiedzUsuń
  15. Dopisuję się do słów innych wygląda pięknie i zapewne jest przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  16. za sam wygląd daje 100 punktów na 100:)

    OdpowiedzUsuń
  17. przepis rewelacyjny. do ulubionych i koniecznie do menu:)

    OdpowiedzUsuń
  18. I jak tu go nie spróbować, jak taki prosty i pysznie wygląda :-) ach znowu dieta w kąt. Pozdrawiam.

    http://tohavefabulousday.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam ciasta, które wymagają jedynie kilku składników. Takie z rozpisanymi produktami na pół strony A4 jedynie mnie zachęcają. W dodatku czekolada i kokos, czy istnieje lepsze połączenie smaków? :)

    OdpowiedzUsuń
  20. wygląda pysznie - trzeba wypróbować niedługo ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda super. No i chyba bardzo trudne w wykonaniu nie jest?
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest bardzo łatwe i pyszne:) oto dowód:) moja teściowa mi napisała na skypie:) :
      [22:00:31] a małgosia paruzel: bibi tarta pycha :)))

      Usuń
  22. mmm... koniecznie muszę wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  23. a szklanka, to znaczy ile śmietanki?

    OdpowiedzUsuń
  24. dzięki, zabieram się za robotę;)

    OdpowiedzUsuń

drukuj