Słyszeliście kiedyś o chinkali? To gruzińskie pierożki formowane w bardzo ciekawy sposób. Danie to przygotowuje się z surowego mięsa mielonego (zazwyczaj z baraniny). Podczas gotowania w sakiewkach tworzy się aromatyczna zupa. Pierożki te powinno się jeść w specjalny sposób polegający najpierw na nagryzieniu i wyssaniu płynu.
Moja wersja jest nieco inna bo jako farszu użyłam ragu bolognese, polałam obficie masłem i posypałam parmezanem. Zapraszam na pierożka:)
500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowe
1/4 szklanki czerwonego wina -dodałam brandy bo wina nie miałam
2 cebule
3 ząbki czosnku
świeża bazylia
pomidory w puszcze
suszone pomidory
chili
olej
sół
pieprz
tymianek
oregano
zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
1. cebulę z czosnkiem pokrojoną w drobną kostkę podsmażam na 3 łyżkach oleju
2. dodaję mięso i smażę aż ładnie się zarumieni, dodaję drobno posiekane chili (jeśli nie macie można użyć przyprawy w proszku), suszone pomidory i świeżo posiekaną bazylię
3. podlewam 1/4 szklanki brandy i duszę ok 10 minut,
4. dodaję pomidory w puszce i gotuję jeszcze kilka minut,
5. doprawiam do smaku solą i pieprzem oraz ziołami: oregano, tymianek, zioła prowansalskie
6. odstawiam aby się przegryzło
jeśli farsz jest zbyt płynny dodaj do niego łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 100 ml zimnej wody
3,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie ciasta:
1. Mąkę, sól umieść w misce, dodaj tyle wody ile zabierze ciasto. Wyrabiaj do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Możesz podsypać mąką jednak nie dawaj jej za dużo bo ciasto będzie twarde.
2. Ciasto odłóż na 20 min w ciepłe miejsce aby odpoczęło.
3. Ciasto wałkuj na podsypanej mąką stolnicy i wycinaj miska o średnicy ok 15 cm krążki.
Dodatkowe składniki:
masło
ser tarty parmezan
Przygotowanie pierożków
1. Na przygotowane 15 cm krążki z ciasta wykładaj centralnie farsz boloński.
2. Pierożki sklejaj zakładając ciasto co 05,cm tworząc sakiewkę.
3. Gotuj pierogi w osolonej wodzie przez ok 5-8 min aż wypłyną.
4. Wykładaj na talerz, polej roztopionym masłem i posyp parmezanem.
Smacznego:)
2. Pierożki sklejaj zakładając ciasto co 05,cm tworząc sakiewkę.
3. Gotuj pierogi w osolonej wodzie przez ok 5-8 min aż wypłyną.
4. Wykładaj na talerz, polej roztopionym masłem i posyp parmezanem.
Smacznego:)
Rewelacja! Jak coś chociaż leżało obok kuchni włoskiej to ja to kocham bezgranicznie! Pierożki wyglądają obłędnie a osobiście cieszę się, że nie ma w przepisie baraniny ;) I ten sposób podania :* mistrz !
OdpowiedzUsuńPodane jak zwykle artystycznie i pewnie bosko smakują. Pozdrawiam Zosia.
OdpowiedzUsuńChinkali !!!! Genialne, uwielbiam je. W Warszawie jest fantastyczna gruzińska restauracja Gaumarjos, prowadzona przez cudowne małżeństwo.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ich Chinkali.
Ale wspaniale wyglądają. Nigdy o takich pierożkach nie słyszałam. Mniam!
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wyglądają :) Chciałabym ich spróbować!
OdpowiedzUsuńjuż sam ich widok powoduję, że się ślinię!
OdpowiedzUsuńach, mam na nie ogrooomną ochotę!
słyszałam o nich i już od dawno czaję się, żeby je przygotować! :) Twoje wyglądają genialnie !:)
OdpowiedzUsuńSą fantastyczne!
OdpowiedzUsuńfajnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńNo cóż należy spróbować!Bo wszystko co od pierogów, z pierogami,w pierogach po prostu uwielbiam!Pozdrawiam świątecznie
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńgenialne:) świetnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńŚliczne zdjęcia. Gruzińskiej wersji pierogów jeszcze nie robiłam, za to całkiem dobrze wychodzą mi tybetańskie pierożki z farszem warzywnym i ostrym sosem z chili i kolendry.
OdpowiedzUsuńMusze spróbować Twojej propozycji bo wygląda tak pysznie że nie mogę od niej oderwać oczu!
Wesołych Świąt!
Krysia BloodyGoodFood
Jedno z moich kulinarnych wyzwań, koniecznie chcę je kiedyś zrobić!
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie! Kocham pierogi i włoską kuchnię, a to takie dwa w jednym:)
OdpowiedzUsuńTe pierogi wyglądają gienialnie :O
OdpowiedzUsuńuwielbiam chinkali. ostatnio w knajpce czekałam godzinę na nie ale było warto. sama nigdy nie robiłam, pozostaje wgapiać się w Twoje zdjęcia:) pyszne!
OdpowiedzUsuńPiękne, uwielbiam takie pierożki w wydaniu azjatyckim. Jednak zawsze boje się, że ciasto nie będzie dość elastyczne i cienko "zwałkowane", ale moze w końcu się odważę je zrobić :0
OdpowiedzUsuńpozdr
P.
Szczerze to boję się,że znowu nie wyjdzie mi ciasto na pierogi,ale Twój przepis bardzo mnie kusi :)
OdpowiedzUsuńpiękne te pierożki i fajnie nadziane:D
OdpowiedzUsuńWyglądają mega smakowicie...
OdpowiedzUsuńpyszności
OdpowiedzUsuńŚwietne przepisy będziesz dla mnie inspiracją, również pisze bloga na którego gorąco zapraszam wiele ciekawych przepisów z waszej inicjatywy czekam na was!! Pozdrawiam. :D
OdpowiedzUsuń